Crematorium Polderbos

Als Crematorium hebben wij ingezet op een nog warmer onthaal, intensere beleving rond ons strooiweide en natuurbegraafplaats en de aanleg van een sterretjesweide.

Als Crematorium hebben wij ingezet op een nog warmer onthaal, intensere beleving rond ons strooiweide en natuurbegraafplaats en de aanleg van een sterretjesweide.
Wij hebben gevraagd aan de Ontwerper Jacob Goetghebeur (Goet Studio) om dit uit te werken.


Warmer onthaal door verfraaiing van de foyer

In de foyer werkten we zitbanken uit. De rechtlijnige zitbanken uitgevoerd in microcement zijn een subtiele toevoeging aan de reeds architecturale beleving van het gebouw. Deze ingetogen eenvoud contrasteert subtiel met de architecturale elementen, waardoor het geheel zowel esthetisch als functioneel versterkt wordt. Deze zitbanken vormen een rustpunt of ontmoetingsplaats voor families en vrienden, alvorens afscheid te nemen van hun geliefden.

Schuinboven de zitbanken zweeft een subtiele bloemeninstallatie. Deze bloemeninstallatie ‘Forever Floating’ is niet louter decoratief, maar draagt een diepere symbolische betekenis, waarbij de bloemen symbool staan voor het leven, de kwetsbaarheid en de vergankelijkheid. De installatie biedt bezoekers een gelegenheid om stil te staan bij de schoonheid en de vergankelijkheid van het leven.

Intensere beleving rond strooiweide en natuurbegraafplaats door zitbanken, een gedicht, een gedenkplaat en de integratie van een aparte sterretjesweide

Aan de strooiweide zijn twee zitbanken uitgewerkt. Deze twee halve cirkels zijn een krachtig symbool voor eeuwigheid en oneindigheid. Deze vormen nodigen zowel uit tot introspectie als tot dialoog, en zijn een visuele representatie van de eeuwige cyclus van leven en dood, die centraal staat in de omgeving van het Crematorium. Vanop deze zitbanken kijkt men uit op de nieuw aangelegde sterretjesweide, de strooiweide, en het gedicht ‘Voorbij het licht’ van Oostendenaar Paul Soete.

De nieuwe gedenkplaat werd in dezelfde stijl ontworpen als de overige signalisatieborden.
De sterretjesweide is een ruimte voorzien voor baby’s die tijdens de zwangerschap of rondom de bevalling overlijden of om sterrenkindjes te herdenken

Huidige werking en onze toekomstvisie naar uitbreiding met de reeds geplande investeringen in de derde elektrische oven en parking in grasdallen

Naar de huidige werking toe hebben wij tot eind augustus 2024 al 1838 crematies en 132 ceremonies gedaan. Dit betekent 236 crematies en 44 ceremonies meer dan dezelfde periode tot eind augustus 2023.

Dit toont aan dat meer en meer families van Oostende en de ruime regio er de weg naar ons Crematorium Polderbos vinden. In 2025 voorzien wij door de installatie van de derde elektrische oven nog een groei op korte termijn van het aantal crematies met een 600 tal.

De geplande aanleg van de grasparking in grasdallen zal een meerwaarde betekenen om voor grotere ceremonies een comfortabele parking te voorzien.

Deel dit bericht