Crematie

Hoe verloopt een crematie?

Bij crematies wordt het lichaam van de overledene onder een hoge temperatuur verast. De crematies vinden voor of na de ceremonie plaats.

De kist wordt in één van onze ultramoderne crematieovens geschoven, waarna de deur onmiddellijk en automatisch sluit. De kist ontvlamt spontaan door de hoge temperaturen die kunnen oplopen tot meer dan 1000 graden. Het volledige crematieproces duurt gemiddeld anderhalf uur.

Samen met de kist wordt ook een vuurvast identificatiesteentje in de oven geplaatst. Dit steentje heeft een uniek nummer en zorgt ervoor dat de asresten steeds geïdentificeerd kunnen worden. Zo zijn vergissingen volledig uitgesloten. De ovens worden na elke crematie volledig geruimd. De prothesen en metalen worden uit de asresten verwijderd, waarna de asresten tot as vermalen worden. De as wordt vervolgens in een standaard urne geplaatst.

Crematie zonder of met ceremonie

In POLDERBOS kan men kiezen voor een crematie met of zonder een ceremonie. Wanneer er uitsluitend een crematie plaatsvindt, heeft het crematorium geen rechtstreeks contact met de familie van de overleden persoon. De afspraken rond de crematie worden dan immers gemaakt met de uitvaartondernemer.

De familie kan er ook voor kiezen om de crematie te combineren met een ceremonie in POLDERBOS. Men heeft dan de mogelijkheid om het afscheid te organiseren bij de kist of bij de urne van de overledene. Meer info vindt u bij ceremonie.

Gedeelte van de as bewaren

Op vraag kan de familie ook een symbolisch gedeelte van de as van de overledene bekomen. De medewerkers van Polderbos bergen dit voor u op in een eenvoudig ashoudertje.